De evolutie van mannelijke kapsels door de jaren heen

WWessel 11 oktober 2023 16:03

De wereld van mannelijke kapsels is door de jaren heen enorm veranderd. Ooit waren strakke scheidingen en glanzende pompadours de norm, maar nu zijn er duizenden verschillende stijlen om uit te kiezen. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van mannelijke haarstijlen om te zien hoe ze zijn geëvolueerd.

Van klassiek tot modern

Mannelijke kapsels hebben altijd de trends en cultuur van hun tijd weerspiegeld. In de vroege 20ste eeuw waren kapsels voor mannen over het algemeen kort en netjes, vaak met een scheiding aan de zijkant. Maar naarmate de decennia vorderden, begonnen de stijlen te veranderen.

In de jaren '60 en '70 werd het haar langer en wilder, wat een afspiegeling was van de tegencultuur van die tijd. De jaren '80 brachten ons de mul, een stijl die kort was aan de voorkant en zijkanten, maar lang in de rug. De jaren '90 en 2000 zagen een terugkeer naar korter haar, met stijlen als de buzz cut en de faux hawk populair.

De invloed van beroemdheden

Beroemdheden hebben altijd een grote rol gespeeld in haarstijlen. Van de pompadour van Elvis Presley tot de lange lokken van de Beatles, sterren hebben altijd de weg geëffend voor nieuwe trends.

Hier zijn een paar invloedrijke kapsels van beroemdheden door de jaren heen:

  • Elvis Presley's pompadour: Dit kapsel was in de jaren '50 en '60 enorm populair. Het bestaat uit lang haar bovenop het hoofd dat naar achteren is gekamd, en korter haar aan de zijkanten.
  • The Beatles' mop-top: Dit kapsel, bekend van de Beatles, werd populair in de jaren '60. Het bestaat uit haar dat tot de oren komt, en is aan de voorkant recht afgeknipt.
  • David Beckham's faux hawk: Dit kapsel werd populair in de vroege jaren 2000. Het bestaat uit kort haar aan de zijkanten en langer haar in het midden van het hoofd, dat omhoog is gestyled.

Tijdlijn van mannelijke kapsels

Om een beter beeld te krijgen van de evolutie van mannelijke kapsels, hier is een snelle tijdlijn:

Decennium Populair kapsel
Jaren '20 Kort, netjes haar met een scheiding aan de zijkant
Jaren '30 De pompadour, geïnspireerd door Elvis Presley
Jaren '40 De ducktail, waarbij het haar naar het midden van het achterhoofd wordt gekamd
Jaren '50 De flattop, een kapsel waarbij het haar bovenop het hoofd plat is geknipt
Jaren '60 De mop-top, geïnspireerd door de Beatles
Jaren '70 Lang, wild haar
Jaren '80 De mul
Jaren '90 De buzz cut
Jaren 2000 De faux hawk, geïnspireerd door David Beckham
Jaren 2010 De undercut, waarbij het haar aan de zijkanten zeer kort is en het haar bovenop langer

Door de jaren heen zijn mannelijke kapsels aanzienlijk veranderd. Maar één ding is zeker: er zijn altijd nieuwe en spannende stijlen om uit te proberen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.