De geschiedenis van mannenmode: van rokken tot broeken

JJochem 3 september 2023 07:02

Als we terugkijken op de geschiedenis van mannenmode, is het duidelijk dat er een lange weg is afgelegd. Van de rokken en tunieken van de oudheid tot de broeken en jeans van de moderne tijd, de evolutie van mannenkleding is een fascinerend verhaal van culturele verschuivingen, technologische vooruitgang en veranderende percepties van mannelijkheid.

Mode in de oudheid

In de oudheid droegen mannen vaak rokken of tunieken, afhankelijk van het klimaat en het cultuur. In Egypte droegen mannen bijvoorbeeld kilts, terwijl in Rome de toga populair was. In het oude Griekenland was de chiton, een soort tuniek, het meest voorkomende kledingstuk voor mannen.

Middeleeuwse mannenmode

In de Middeleeuwen werden de rokken en tunieken van de oudheid vervangen door broeken en strakke jassen, ontworpen om de drager te beschermen tegen de elementen. Hoewel rokken nog steeds werden gedragen, waren ze nu vaak beperkt tot formele gelegenheden of werden gedragen door leden van de geestelijkheid.

Renaissance mannenmode

De Renaissance bracht een hernieuwde interesse in mode en uiterlijk. Mannen begonnen meer aandacht te besteden aan hun kleding, en er werd veel nadruk gelegd op kleur, stof en snit. De 'doublet' en 'hose' waren populaire kledingstukken, en hoeden en codpieces werden ook in de mode gebracht.

Mode in de 20ste eeuw

Met de komst van de 20ste eeuw kwam er een revolutie in de mannenmode. De strakke pasvormen en zware stoffen van de Victoriaanse tijdperk werden vervangen door comfortabelere en praktischere kleding. Dit was mede dankzij de invloed van oorlogen en de opkomst van sportkleding. Ook het pak werd een essentieel onderdeel van de mannenkleding.

Mode in de 21ste eeuw

In de 21ste eeuw is de mannenmode diverser dan ooit. Er is ruimte voor persoonlijke expressie en individualiteit, met een verscheidenheid aan stijlen en trends om uit te kiezen. Hoewel de broek nog steeds de standaard is, zijn er mannen die ervoor kiezen om rokken of jurken te dragen, wat laat zien dat de definities van mannelijkheid en mode constant veranderen.

Hier is een overzicht van enkele iconische mode momenten in de geschiedenis van mannenmode:

Jaar Kledingstuk Beschrijving
1400-1500s Doublet Een getailleerde jas met een strakke mouw.
late 1700s Tailcoat Een jas met een achterkant die lijkt op de staart van een vogel.
1920s Zoot Suit Een pak met hoge taille, wijde pijpen en een lange jas met brede lapels.
1950s Levi's Jeans Het symbool van de rebelse jongerencultuur.
1960s Nehru Jacket Een knielange jas met een mandarijnkraag, populair gemaakt door de Indiase premier Jawaharlal Nehru.
1970s Disco Suit Een pak met wijde pijpen, vaak gedragen met een satijnen overhemd.
1990s Grunge Losse jeans, geruite overhemden en band T-shirts.

De geschiedenis van de mannenmode is een reflectie van de bredere culturele en sociale veranderingen die in de loop van de tijd hebben plaatsgevonden. Het is ook een verhaal van hoe mannen zich door de jaren heen hebben uitgedrukt en gedefinieerd door middel van hun kleding. Terwijl we vooruitkijken naar de toekomst van de mannenmode, is het duidelijk dat de enige constante verandering is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.