De kunst van het scheren: van scheermes tot scheerschuim

WWessel 9 augustus 2023 10:47

Scheren: het is iets dat de meeste mannen dagelijks doen, maar niet iedereen beheerst de kunst ervan. Het gaat niet alleen om het weghalen van ongewenste haren, maar ook om de ervaring, de techniek en de verzorging. Van het kiezen van het juiste scheermes tot het gebruik van scheerschuim - hier is alles wat je moet weten over de kunst van het scheren.

Het juiste scheermes kiezen

Er zijn verschillende soorten scheermessen op de markt, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De belangrijkste zijn:

  • Veiligheidsmes: Dit is een klassieker in de wereld van het scheren. Het heeft een enkel mes en is gemakkelijk te hanteren, waardoor het geschikt is voor beginners.
  • Scheermes met meerdere mesjes: Deze messen hebben drie tot vijf mesjes in één kop, wat zorgt voor een gladde scheerbeurt. Ze zijn echter duurder in gebruik omdat de mesjes regelmatig moeten worden vervangen.
  • Open scheermes: Ook bekend als een 'barbiersmes', dit type scheermes biedt een zeer nauwkeurige scheerbeurt maar vereist veel vaardigheid en is daarom minder geschikt voor beginners.

Het kunst van het scheren zit hem niet alleen in het mes dat je kiest, maar ook in hoe je het gebruikt. Ongeacht het type mes, zorg ervoor dat je altijd met de haargroei mee scheert om irritatie en ingegroeide haartjes te voorkomen.

Scheerschuim: meer dan alleen schuim

Scheerschuim speelt een cruciale rol in het scheerproces. Het helpt niet alleen om de huid te verzachten en het mes soepel over de huid te laten glijden, maar het kan ook helpen om irritatie en snijwonden te verminderen.

Er zijn verschillende soorten scheerschuim, waaronder scheergel, scheercrème en scheerzeep. Welk type je ook kiest, zorg ervoor dat het rijk en vol is en de huid goed hydrateert.

De kunst van het scheren: stap voor stap

  1. Voorbereiding: Was je gezicht met warm water om de huid en de haren te verzachten. Je kunt ook een pre-shave olie gebruiken voor extra hydratatie.
  2. Scheerschuim aanbrengen: Breng een dikke laag scheerschuim aan op je gezicht. Laat het een paar minuten intrekken om de haren verder te verzachten.
  3. Scheren: Gebruik korte, lichte bewegingen en scheer met de haargroei mee. Spoel het mes regelmatig af om opstoppingen te voorkomen.
  4. Nazorg: Spoel je gezicht af met koud water om de poriën te sluiten en breng een kalmerende aftershave balsem aan om de huid te hydrateren en eventuele irritatie te kalmeren.

Het beheersen van de kunst van het scheren is niet iets dat je in één dag leert. Het vergt geduld, oefening en de juiste tools. Maar met deze tips en technieken ben je al een heel eind op weg. Dus pak je scheermes en scheerschuim en maak van je volgende scheerbeurt een kunstwerk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.